Wygrałem 50 punktów w konkursie W samo południe
Wygrałem 50 punktów w konkursie W samo południe
Mój nowy komentarz do tapety [link]
Wygrałem w konkursie Top Tapety (pob_wys)
Wygrałem w konkursie Top Tapety (wyswietlen)
Użytkownicy radoslaw, basikp wygrałi po 50 punktów w konkursie W samo południe, Gratulujemy!!
Tapeta z największym współczynnikiem wyświetleń/pobrań: Kępka białych przebiśniegów z listkami, dodana przez thean Gratulujemy!
Tapeta z największą ilością pobrań: Kępka białych przebiśniegów z listkami, dodana przez thean Gratulujemy!
Tapeta z największą ilością wyświetleń: Rozświetlona światłem ścieżka w lesie iglastym, dodana przez Malgosia16 Gratulujemy!
[Automat] Awansowałem do rangi Gość :)
Danusia ![]() |
Dodany:03-01-2012 15:20, wejść:6368 Sałatka grejpfrutowa z prażonymi migdałami
Ilość kalorii: 245 Składniki: 1 czerwony grejpfrut, 1 biały grejpfrut, 4 płaskie łyżeczki miodu, 40 g prażonych migdałów, łyżka jogurtu naturalnego Sposób przygotowania: Grejpfruta obrać, usunąć pestki i pokroić na drobne cząstki. Polać go miodem, posypać migdałami i polać jogurtem. Smacznego! |
Danusia![]() |
Dodany:03-01-2012 15:23 Ciasto z dyni .
Składniki: 4 jajka, cytryna, 100 g miodu, 200 g zmielonych migdałów, 250 g dyni, 50 g mąki, szczypta goździków, cynamonu, ½ łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Dynię zetrzeć na tarce. Piane z białek ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z miodem, skórką z cytryny i sokiem z cytryny. Dodać dynię, przyprawy, migdały, mąkę, proszek. Wymieszać. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Wlać do dobrze wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Posypać cukrem pudrem. |
Danusia![]() |
Dodany:03-01-2012 15:24 Ciasteczka jogurtowe
12 porcji, każda 150 kcal Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 2/3 kostki margaryny 2 jajka 6 płaskich łyżek jogurtu naturalnego 1,5% 2 łyżki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, margarynę utrzeć z cukrem, jogurt zmiksować z jajkami. Z przygotowanych składników zagnieść ciasto, cienko rozwałkować, wyciąć ciasteczka. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni C. |
Danusia![]() |
Dodany:03-01-2012 15:25 ZUPA - KREM Z DYNI
Składniki: 1 kg dyni łyżka oleju 3/4 litra mleka 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz ew. 4 ząbki czosnku, świeży majeranek, pestki dyni, marchewka Sposób przygotowania: Dynię obrać, pozbyć się ciapowatego środka z nasionami, a to, co zostanie pokroić w 1-centymetrową kostkę. Łyżkę oleju rozgrzać w garnku, wrzucić dynię i smażyć na delikatnym ogniu przez 5 minut mieszając (można zanim wrzuci się dynię wrzucić 1 marchewkę pokrojoną w kostkę i chwilę smażyć). Potem dolewamy do dyni 1 szklankę wody i gotujemy/dusimy na małym ogniu pod przykryciem 30 minut. Miękką już dynię miksujemy na gładką masę, można wrzucić przed zmiksowaniem kilka ząbków czosnku. Dolewamy mleko i gotujemy jeszcze 5 minut. Pieprzymy, solimy, podajemy obficie posypaną natką pietruszki. Można wrzucić też przed podaniem uprażone na patelni pestki dyni, można podawać z grzankami. |
Danusia![]() |
Dodany:03-01-2012 15:26 Sola zapiekana z warzywami ...
Składniki: 150g fileta z soli, ½ papryki czerwonej i zielonej, pomidor, ½ główki sałaty, 2 łyżeczki oliwy, sok z cytryny, przyprawy, ocet balsamiczny, posiekany koperek, 50 g brązowego ryżu Sposób przygotowania: Rybę przypraw sokiem z cytryny. W żaroodpornym naczyniu ułóż 3 plasterki pomidora, na nich rybę i pokrojoną paprykę. Zakryj folią i zapiekaj 25 minut. Resztę pomidora połącz z sałatą. Przypraw, skrop octem balsamicznym i oliwą. Podaj z ryżem, oprószone koperkiem. |
Danusia![]() |
Dodany:03-01-2012 15:28 Łosoś pieczony z migdałami, sałata z papryką i kukurydzą ( na 2 porcje)
Składniki: 200 g filetu z łososia, 2 łyżeczki płatków migdałowych, sok z cytryny, przyprawy, kilka liści sałaty, papryka zielona i czerwona, 2 łyżki kukurydzy, łyżeczka oliwy z oliwek, ocet balsamiczny, przyprawy, 100 g kaszy kuskus, zielenina Sposób przygotowania: Łososia skrop sokiem z cytryny, odłóż w chłodne miejsce. Posyp przyprawami, płatkami migdałowymi. Piecz w folii około 30 minut Sałatę porwij, dodaj paprykę, kukurydzę i sos przyrządzony na bazie oliwy. Przygotuj kuskus, wymieszaj z siekana zieleniną. |
Danusia![]() |
Dodany:03-01-2012 15:29 Krem z zielonego groszku z kurczakiem (na 2 porcje)
Składniki: dwie szklanki wywaru warzywnego, 2/3 opakowania mrożonej włoszczyzny, 2/3 opakowania mrożonego zielonego groszku, 100g filetu z kurczaka, 6 łyżeczek serka naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu, natka pietruszki Sposób przygotowania: Na wywarze warzywnym ugotuj włoszczyznę i zielony groszek. Kiedy warzywa będą już miękkie, zabiel zupę serkiem naturalnym i zmiksuj całość w blenderze. Dodaj do kremu wcześniej ugotowane kawałki piersi z kurczaka i posyp posiekaną natką z pietruszki. |
Danusia![]() |
Dodany:03-01-2012 15:31 Sałatka z tuńczykiem
Około 250 kcal Składniki: ½ puszki z tuńczyka w sosie własnym, jajko na twardo, 3 oliwki, ½ główki sałaty, papryka czerwona, 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego, przyprawy |
Danusia![]() |
Dodany:03-01-2012 15:32 Faszerowane papryki
Około 400 kcal. Składniki: dwie papryki, 100g fileta z kurczaka, średnia marchewka, mała pietruszka, mały pomidor, zielenina, łyżka pestek z dyni, łyżeczka oleju słonecznikowego, 30g startego żółtego sera, przyprawy Sposób przygotowania: Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce i poddusić. Mięso pokroić w bardzo drobną kosteczkę, podsmażyć na oleju i dodać do warzyw. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę, dodać do pozostałych składników i krótko poddusić. Na koniec dodać zieleninę oraz pestki z dyni. Przyprawić do smaku. Papryki wydrążyć z nasion i nadziewać farszem i piec ok. 10 - 15 minut w temperaturze ok. 180-200 stopni. Pod koniec pieczenia posypać papryki żółtym serem. |
Danusia![]() |
Dodany:03-01-2012 15:34 Około 400 kcal. Składniki: dwie papryki, 100g fileta z kurczaka, średnia marchewka, mała pietruszka, mały pomidor, zielenina, łyżka pestek z dyni, łyżeczka oleju słonecznikowego, 30g startego żółtego sera, przyprawy Sposób przygotowania: Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce i poddusić. Mięso pokroić w bardzo drobną kosteczkę, podsmażyć na oleju i dodać do warzyw. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę, dodać do pozostałych składników i krótko poddusić. Na koniec dodać zieleninę oraz pestki z dyni. Przyprawić do smaku. Papryki wydrążyć z nasion i nadziewać farszem i piec ok. 10 - 15 minut w temperaturze ok. 180-200 stopni. Pod koniec pieczenia posypać papryki żółtym serem.. SMACZNEGO ![]() |
Danusia![]() |
Dodany:03-01-2012 15:35 Zupa brokułowa
kładniki: 3 średnie różyczki brokułów (ok. 150g) 1 marchewka 1 ziemniak ½ korzenia pietruszki ćwiartka korzenia selera 1 gałązka selera naciowego 1 łyżka pokrojonego pora 1 łyżeczka natki pietruszki sól, pieprz, do smaku Sposób przygotowania: Ugotować bulion warzywny pokrojonych warzyw – wrzucamy do gotującej się wody - ( marchewki, pietruszki, korzenia selera, ziemniak). Gotujemy około 15 minut. Następnie wrzucamy różyczki brokułu, seler naciowy, por. Gotujemy około 15 minut (warzywa nie mogą być rozgotowane). Przyprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy natkę pietruszki. ZYCZE SMACZNEGO ![]() |
Danusia![]() |
Dodany:03-01-2012 15:38 Rozgrzewający napój imbirowy
Składniki: Herbata, korzeń imbiru, łyżeczka miodu, sok z cytryny Sposób przygotowania: Herbatę parzymy z dwoma lub trzema plasterkami obranego korzenia imbiru. Słodzimy łyżeczką lub dwoma miodu. Dodajemy sok z cytryny. ZACHECAM WSZYSTKICH DO PRZYZADZENIA NA ZIMNE DNI ![]() |
Danusia![]() |
Dodany:03-01-2012 15:41 Sałatka z kapusty pekińskiej z orzechami włoskimi
Około 150 kcal. Składniki: kilka liści kapusty pekińskiej 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżeczki oliwy z oliwek koperek ulubione zioła do przyprawienia Sposób przygotowania: Kapustę poszatkować, dodać orzechy włoskie. Z oliwy, ziół i poszatkowanego koperku sporządzić sos sałatkowy i dodać go do sałatki. POLECAM ! BARDZO ZDROWE I DUZO WITAMIN ![]() ![]() |
Danusia![]() |
Dodany:03-01-2012 17:25 Jabłko pieczone z twarogiem Kalorie ok. 160 kcal na porcje
Składniki: Jedno jabłko Serek homogenizowany 20g Cukier 10g Wanilia Sposób przygotowania: Jabłko umyć, wydrążyć gniazda nasienne, napełnić twarogiem roztartym z cukrem i wanilią, upiec w średnio nagrzanym piekarniku... POLECAM DLA ZDROWIA I ZYCZE SMACZNEGO ![]() |
Danusia![]() |
Dodany:03-01-2012 17:28 Zapiekanka z tuńczykiem i cukinią około 380 kcal
Składniki: ½ cukinii ½ papryki czerwonej ½ puszki tuńczyka w sosie własnym ½ puszki pomidorów łyżka startego sera żółtego około połowy szklanki makaronu razowego rurki Sposób przygotowania: Makaron ugotować al dente. Plastry cukinii podduś na patelni z kawałkami papryki. Ugotowany makaron włożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć plastrami cukinii z papryką, tuńczykiem, posypać zieleniną i serem. Zapiekać do 10 min w temp. 180 stopni POLECAM ![]() ![]() ![]() ![]() |
Danusia![]() |
Dodany:03-01-2012 17:36 Egzotyczna sałatka Wersja light zawiera około 130 kcal.
Składniki: ananas - 1/2 szt kiwi - 2 szt. limonka - 1/2 szt. cynamon jogurt naturalny - 1/2 kubeczka łyżka otrębów Sposób przygotowania: Ananasa, kiwi i limonkę obrać i pokroić. Wymieszać owoce z cynamonem i zostawić na 20 minut w lodówce. Następnie obsypać łyżką otrębów i polać jogurtem. Dla nieodchudzających się – zamiast jogurtu - dodajemy bitą śmietanę. ZYCZE SMACZNEGO ![]() ![]() ![]() |
Danusia![]() |
Dodany:03-01-2012 17:43 Koktajl z papai i truskawek 2 porcje - około 150 kcal na porcje
Składniki: świeża papaja - ½ szt. truskawki - 140 g miękkiego odsączonego tofu - 140 g świeżego soku z pomarańczy - 225 ml wody - 125 ml Sposób przygotowania: Papaje przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki, obrać ze skóry. Pokroić na kawałki miąższ. Truskawki oczyścić, odciąć szypułki dodać do papai. Tofu pokroić i dodać do owoców. Wlać sok i zmiksować wszystko na gładko. Wlać wodę. SMACZNY ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Danusia![]() |
Dodany:03-01-2012 17:48 Pasta z tuńczyka Śniadanie - 280 kcal
Składniki: tuńczyk z puszki w sosie własnym 1 łyżka musztardy 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 mała czerwona cebula 1 ogórek Sposób przygotowania: Wszystko zmiksować w jedną całość. Zjeść z dwiema kromkami pieczywa pełnoziarnistego. POLECAM ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Danusia![]() |
Dodany:03-01-2012 17:53 Przekąska kaloryczność - 230 kcal
Składniki: 1 łyżka miodu 2 łyżki octu winnego 2 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy Dijon 4 łyżki oleju rzepakowego 3 szklanki mieszanki sałat 4 łyżki płatków migdałowych pierś z kurczaka - 120 g Sposób przygotowania: Pierś przygotuj na grillu bez tłuszczu. Ocet, miód, musztardę, olej i rozgnieciony czosnek wymieszaj. Sałatę porwij, wymieszaj z kawałkami kurczaka, posyp płatkami migdałowymi i polej sosem. ![]() ![]() ZDROWA ![]() ![]() ![]() ![]() BARDZO POLECAM ![]() ![]() |
Danusia![]() |
Dodany:03-01-2012 18:00 Makaron z mięsem i warzywami Obiad - 450 kcal
Składniki: makaron razowy lub orkiszowy - 1 szklanka chude mięso mielone (drobiowe lub drobiowo-wołowe) - 100 g warzywa - 1/3 paczki dowolnych mrożonych Sposób przygotowania: Makaron ugotować, dodać do uduszonego z warzywami mięsa. Do mięsa z warzywami można dodać przecier pomidorowy. W razie potrzeby podlać wodą, żeby utworzył się sos. Przyprawić do smaku. Posypać zieleniną. ![]() MOJA SPECJALNOSC ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Danusia![]() |
Dodany:03-01-2012 18:13 DANIE OBIADOWE ![]() Kurczak duszony z warzywami ![]() Składniki: pierś z kurczaka (200 g) puszka pomidorów krojonych cukinia cebula 2 łyżki oliwy z oliwek ząbek czosnku makaron razowy typu świderki (100 g) przyprawy Sposób przygotowania: Kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie. Dodaj pomidory, zmiażdżony ząbek czosnku i posiekaną cebulę. Duś do miękkości. Pod koniec dodaj cukinię. Makaron ugotuj al. dente. Wymieszaj, przypraw. ![]() BARDZO SMACZNY ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Danusia![]() |
Dodany:03-01-2012 18:28 DANIE OBIADOWE ![]() ![]() Wołowina nadziewana szpinakiem i serem przepis na 2 porcje około 350 kcal/1 porcja Składniki: 220 g wołowego rumsztyku bez kości 30 ml czerwonego wina 50 ml wody 1 łyżeczką mąki kukurydzianej wymieszanej z 2 łyżkami wody 70 g świeżego szpinaku utarta gałka muszkatołowa sól pieprz 20 g pokruszonego sera typu blue Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mięso rozbić. Szpinak obgotować w małej ilości wody, aby zmiękł. Odcedzić, schłodzić i możliwie jak najlepiej odcisnąć wodę. Szpinak wymieszać z solą, pieprzem gałką muszkatołową. Nałożyć szpinak na mięso, zostawiając z jednego końca około 5 cm bez nadzienia. Posypać szpinak pokruszonym serem. Wołowinę zrolować, obwiązać sznurkiem i ułożyć w brytfannie do pieczenia. Wlać wino i wodę. Piec około 2 godz .. Kiedy mięso będzie miękkie, wyjąć z brytfanny i przełożyć je na półmisek. Brytfannę położyć na małym ogniu i wlać mieszaninę mąki kukurydzianej z wodą. Ogrzewać mieszając aż sos lekko zgęstnieje. Wołowinę pokroić na plastry i podawać z sosem ![]() SMACZNE ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Danusia![]() |
Dodany:05-01-2012 16:42 Przepis na “syrop uodparniający”:
30 ząbków czosnku wycisnąć wyciskarką do czosnku lub zetrzeć na
tarce, następnie wcisnąć sok z 3 świeżych cytryn i zalać to razem 1
litrem
przegotowanej zimnej wody. Tak uzyskany roztwór zakręcamy w słoju,
stawiamy w ciemnym i chłodnym miejscu. Po 2-3 dniach syrop nadaje się do
picia. Aby syrop mógł być przez dłuższy czas przechowywany, najlepiej
trzymać go w ciemnym naczyniu. Uwaga, pijąc syrop nie odcedzamy miazgi z
czosnku. Syrop powinniśmy pić jako lek uodparniający oraz na ból
gardła. Podajcie ten syrop waszym znajomym, których dopadła grypa – w
znacznym stopniu złagodzi jej objawy. ![]() ******************* Przepis na “naturalny antybiotyk z czosnku”: Do wykonania przepisu potrzebne jest 40 dag czosnku. Pokroić ząbki na pół lub na trzy części w zależności od wielkości ząbka. Czosnek zalać zalewą z kiszonych ogórków; najlepsza zalewa to taka, która nie jest zbyt słona (tzn. 1 łyżka soli na 1 litr wody). Czosnek należy kisić w zakręconym słoju przez 2 tygodnie, następnie przelać sok do małych słoiczków np. po koncentracie pomidorowym. Te słoiczki powinno się przechowywać w chłodnym miejscu, np. lodówce. W trakcie choroby napój ten należy spożywać 3 razy dziennie, co 6 – 8h. Jest bardzo skuteczny nawet przy anginie ropnej. Ponadto ukiszony czosnek rewelacyjnie smakuje. ![]() |
Danusia![]() |
Dodany:05-01-2012 16:52 Domowe sposoby na przeziębienie:
wywar z czosnku i cebuli do picia lub prawie wrzący kubek mleka z
miodem i masłem. Na kaszel najlepszy jest syrop z czosnku i cebuli, przy
katarze ulgę przynosi maść majerankowa, do płukania gardła doskonały
jest rumianek. Z powyższego wynika, że jednym ze sposobów na
podniesienie odporności są po prostu zioła. ********************* Moja recepta na dobre samopoczucie to ziołolecznictwo. Należy pić napary z takich kwiatów, roślin i ziół jak: jeżówka purpurowa, dzika róża, lipa, bez czarny. ![]() ******************** Walka na wszystkie fronty. Jeśli przeziębienie nas dopiero "łapie", próbuję stosować moczenie nóg w bardzo ciepłej wodzie z dodatkiem soli. Jeśli przeziębienie ostro nas "zwala z nóg", mamy kaszel, gorączkę i ból gardła stosuję walkę na wszystkie fronty, czyli: ![]() Sposób babci: Wieczorem moczyć nogi w gorącej wodzie, następnie natrzeć plecy własnej roboty spirytusem. Po tych zabiegach ubieramy się ciepło, przykrywamy kołdrą i zasypiamy. Rano na pewno poczujemy się zdrowsi. To działa! Ból gardła. Leczenie polega na stosowaniu środków napotnych - najlepiej gorącej herbaty z sokiem malinowym oraz witaminą C. Warto zastosować zioła zalecane przy przeziębieniu oraz płukać gardło herbatą z szałwi lekarskiej czy tymianku lub mieszanką Septosan, a także ssać tabletki wykrztuśne. Katar. W początkowym okresie choroby, przy pierwszych objawach skuteczna może być kuracja napotna - gorąca kąpiel (zwłaszcza stóp), picie rozgrzewających ziołowych herbatek. Stosuje się również witaminę C w ilości 1000 mg dziennie, wapń, krople do nosa obkurczające naczynia błony śluzowej. Krople te jednak nie powinny być dłużej stosowane niż przez 7 dni, gdyż używane przewlekle mogą doprowadzić do uszkodzenia błony śluzowej. Gorączka. Ważne jest, aby w czasie gorączki pić dużo płynów, gdyż przyspiesza to proces zdrowienia. Warto pić wówczas napar z rumianku lub kwiatu lipy, które mają właściwości zarówno relaksujące, jak i napotne, a ponadto zapewniają dobry sen. Szczególną herbatką na gorączkę jest napój przygotowany według przepisu: jedna łyżeczka od herbaty utartego imbiru, kawałek cynamonu, filiżanka gorącej wody, cytryna i miód. Herbata ta działa napotnie, a ponadto zawiera duże ilości witaminy Kuracja wzmacniającą odporność (bardzo łatwa i szybka): 1 łyżeczkę ziaren owsa z łuskami zalać szklanką wrzątku i czekać 10-15 minut, aż się zaparzy. Następnie odcedzić, lekko schłodzić (aby wywar był letni), posłodzić miodem do smaku. Pić kilka razy dziennie po kilka łyczków. Kuracja chrzanem (mało smaczna): około 15-20 dekagramów chrzanu dobrze utrzeć i zalać zawartością 1 butelki wina (czerwonego, bądź białego, wedle upodobań). Odstawić w ciemne miejsce na 3-4 dni. Co jakiś czas wstrząsać. Następnie przecedzić i odcisnąć przez płótno. Można dosłodzić miodem do smaku. Napój chrzanowy należy pić 3-4 razy dziennie po 1 łyżeczce, pół godziny przed lub po posiłku. Przepis na kąpiel dodającą energii: łyżeczka goździków, łyżeczka sproszkowanego imbiru, łyżeczka cynamonu, kilka skórek z pomarańczy oraz 2 łyżeczki listków mięty zalać 2 litrami wrzącej wody i gotować około 15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Odcedzić. Napar wlać do wanny wypełnionej gorącą wodą. Na koniec do kąpieli można dodać kilka łyżek oliwy z oliwek ![]() Mój przepis na nalewkę wzmacniającą odporność: wino czerwone + aloes + miód + sok z cytryny (1 łyżka tej nalewki 3 razy dziennie). Sposób na wzmocnienie odporności zaczerpnięty z medycyny chińskiej: Potrzebna jest 1 duża cytryna, korzeń imbiru i miód. Cytrynę należy sparzyć i w całości (ze skórką) pokroić, imbir zetrzeć na tarce (drobnej) i dodać miodu. Tak przygotowaną mieszankę jeść przez cały dzień. Kuracja cytrynowa: Rozpoczynam od wyciśnięcia soku z połówki cytryny i wypicia go na czczo rano. Na drugi dzień wyciskam sok z całej cytryny i znów wypijam go na czczo. Trzeciego dnia z 1,5 cytryny, czwartego z 2 cytryn i tak dochodzę do pięciu. Po piątej cytrynie zmniejszam dawkę o pół cytryny i tak codziennie, aż zejdę do zera. Na tym kończę kurację cytrynową, która poprawia moje samopoczucie. Przepis na zimową herbatkę: zaparzam zwykłą, torebkową herbatę, następnie dodaję do niej łyżeczkę Echinacei-ratiopharm w płynie, dolewam soku malinowego (w ilości zależnej od zapotrzebowania na coś słodkiego) i wciskam sok z połówki cytryny. Herbata jest pyszna, rozgrzewa, a jednocześnie wspomaga odporność organizmu! Ruch to podstawa, by wzmocnić organizm. Codziennie rano po przebudzeniu i wieczorem przed snem otwieram okno i wietrzę pomieszczenie. W tym czasie wykonuję mniej męczące ćwiczenia, tj. przysiady, parę ćwiczeń na rozciąganie itp. Co drugi dzień na czczo wypijam szklankę wody z rozpuszczoną w niej łyżeczką miodu i cytryną, sporządzoną wieczorem. |
Valdis52![]() |
Dodany:05-01-2012 18:25 Wow!! "Syrop Uodparniający" nazwał bym raczej sposobem na wampira.
Tyle czosnku wypędziło by wszystkie w promieniu kilometra.
Kiedyś taka "uodporniona" czosnkiem pani wypędziła na najbliższym przystanku połowę autobusu.
Może to i dobre, ale dla otoczenia strasznie uciążliwe. |
Danusia![]() |
Dodany:05-01-2012 20:31
LĘK PRZESTRZENI I BEZSENNOŚĆ Każdy cierpiący na lęk przestrzeni ma bardzo duży niedobór fosforu i dlatego powinien jeść dużo sałatek z bulw selera, szparagi, a także dużo truskawek i poziomek. Poziomki leśne mają więcej fosforu niż ogrodowe. Oto przepis na surówkę z selera: utrzeć bulwę, dodać trochę soku z cytryny lub ew. trochę octu winnego, oliwa i trochę cukru. Kneipp mawiał, że gdzie jest ocet, tam musi być też cukier. Jeżeli komuś lepiej smakują selery gotowane, to musi też wypić wywar i to dotyczy także szparagów. ![]() BEZSENNOŚĆ Wieczorem pije się jedną lub więcej filiżanek herbaty z obierzyn z jabłek. Herbata może być zimna lub ciepła, jest wprost eliksirem życia dla nerwów i bardzo je wzmacnia. ![]() Gdyby w każdym domu pito taką herbatę, to nie byłoby kłótni rodzinnych, ani sąsiedzkich. Oto herbata : skórki z jabłek gotuje się 3-6 minut. Jeśli ktoś lubi słodki napój, to może tę herbatę gotować z dodatkiem brązowego cukru. Warto suszyć obierzyny z jabłek, bo nawet dziesięcioletnie zachowują te same wartości, co świeże, nigdy całkowicie nie wysychają, zawsze są trochę wilgotne i nie czernieją. Ta herbata jest bardzo przydatna także przy schorzeniach nerwowych i psychicznych. ![]() BRONCHIT I ANGINA Gdy wątroba i woreczek żółciowy są w porządku, to bronchit można wyleczyć szybko przy pomocy herbaty cebulowej. Bierze się dwie cebule, kroi drobno razem z łupiną i gotuje w jednym litrze wody, dodając 100 gramów brązowego cukru, przez 10-15 minut. Pić małymi łykami. Poza tą herbatą dobrze jest pić jeszcze herbatę z babki lancetowatej lub ew. szerokolistnej, mchu islandzkiego lub innych, gotowych mieszanek płucnych, jak np. Pektosan, Pulmosan i in. oraz Meum-mutellina. Z tych ww. ziół nie wszystkie muszą być zawarte w herbacie, ale wszystkie zostawia się pod przykryciem na 10 minut do naciągnięcia. ANGINA Przeciw anginie: płukanie gardła herbatą szałwiową na przemian z herbatą z hiedrzeńca wielkiego. Bardzo ważny jest sposób płukania gardła: pierwszą łyżką herbaty - popłukać i wypluć, z drugą postąpić tak samo, a herbatę z trzeciej łyżki po płukaniu połknąć. W tym wypadku herbaty szałwiowej się nie gotuje, lecz tylko zalewa wrzątkiem na 10 minut do naciągnięcia i odcedza. Natomiast herbatę z biedrzeńca wielkiego gotuje się przez 3 minuty (1 pełna łyżeczka na 1/4 litra wody). Przy ciężkiej, ropiejącej anginie z wysoką gorączką (streptokoki), powinno się w obawie przed następstwami pójść do lekarza. Najskuteczniejsze są okłady z ziemniaków dookoła szyi. Gotuje się w łupinach 3 ziemniaki wielkości kurzego jaja w małej ilości wody aż będą miękkie. Potem kładzie się je na chustkę, owija i miażdży. Następnie rozkłada się tę miazgę wzdłuż chustki i tak gorące? Jak tylko można wytrzymać, owija się dookoła szyi, na to nawija się wełniany szal, nakłada wełnianą czapkę, kładzie się chorego do łóżka na plecach (!) i bardzo dobrze okryta. Jest bardzo ważne, aby ramiona i ręce były pod przykryciem. Ten ziemniaczany opatrunek pozostawia się na 1-2 godziny, a gdy chory zaśnie, to do przebudzenia. |
Danusia![]() |
Dodany:06-01-2012 17:54 Czarne jagody są jednym z
najsilniejszych naturalnych leków o bardzo szerokim spektrum działania.
Usuwają toksyny z organizmu, wzmacniają wzrok, obniżają cholesterol,
pomagają na zaparcia. Dlatego w sezonie starajmy się jeść ich jak
najwięcej! Świetnie smakują świeże, posypane cukrem lub z dodatkiem
mleka
1/2 szklanki śmietanki 30% 2 łyżki trzcinowego cukru 1/2 laski wanilii 3 łyżki kaszy manny masło do posmarowania foremek 200 g jagód Sposób przygotowania: Do mleka wrzucam przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, wsypuję kaszę i gotuję 5 minut, ciągle mieszając. Dolewam śmietankę i gotuję kolejne 5 minut. Wyjmuję laskę wanilii i dodaję trzcinowy cukier. Kaszkę przelewam do foremek posmarowanych masłem i odstawiam do lodówki na 20 minut. Jagody posypuję trzcinowym cukrem i nakładam na porcje kaszki. |
Danusia![]() |
Dodany:06-01-2012 18:39 WARZYWA ![]() |
Danusia![]() |
Dodany:06-01-2012 18:49 MLEKO Dwie szklanki mleka lub 30 g żółtego sera wystarczą, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na wapń. Mimo że zalety nabiału można wręcz mnożyć, Polacy nadal niezbyt często sięgają po produkty mleczne ![]() |
Danusia![]() |
Dodany:06-01-2012 18:53 ![]() |
Danusia![]() |
Dodany:06-01-2012 19:00 DIETETYCZNE PRZEPISY DOBRE DLA SERCA Czynnikami zwiększającymi prawdopodobieństwo wystąpienia choroby układu krążenia są: zła dieta, niska aktywność fizyczna, nadciśnienie tętnicze, otyłość, cukrzyca, palenie papierosów oraz siedzący i stresujący tryb życia ![]() To zestawienie charakteryzuje się dużą zawartością pełnowartościowego białka roślinnego, izoflawonów strączkowych, flawonoidów, błonnika w tym inuliny i oligofruktozosacharydów, potasu, magnezu i manganu, witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz witaminy C. Gotowany na parze pstrąg z zielonymi szparagami, świeżą kalarepą, fasolką szparagową lub mrożonym zielonym groszkiem (filet z ryby obłożony warzywami), polany oliwą cytrynową, posypany prażonym sezamem i posiekaną świeżą kolendrą lub melisą podany z brązowym ryżem (około ½ torebki lub 2/3 szklanki ugotowanego), oprószony białym pieprzem i sokiem z cytryny, zielona herbata z plasterkiem pomarańczy. Ten posiłek jest bogaty w białko, kwasy tłuszczowe omega-3 i jednonienasycone, żelazo i błonnik, cynk i jod oraz kwas foliowy, betakaroten i flawonoidy w tym katechiny. Sałatka z plastrów dojrzałej papai, 5 szt. paluszków krabowych surimi oraz świeżej czerwonej papryki i garść sałaty typu Rosso lub roszpunki, skropionych sokiem z cytryny wymieszanym z łyżeczką miodu oraz posypanej prażonymi pestkami dyni, z kromką chleba razowego, herbata jaśminowa lub biała. Ten posiłek jest bogaty w błonnik, beta-karoten, pełnowartościowe białko, jod oraz potas, kwercetynę i flawonoidy oraz katechiny, cynk, potas, witaminę C i kwas foliowy. |
Danusia![]() |
Dodany:06-01-2012 19:05 DIETA , KTORA OCZYSCI ORGANIZM Zima to czas, kiedy chętniej sięgamy po tłuste jedzenie, a do tego nasza aktywność fizyczna ograniczona jest do minimum. Nic dziwnego, że pojawiają się niechciane kilogramy. Aby wiosną cieszyć się ![]()
|
Danusia![]() |
Dodany:06-01-2012 19:16 RZEZUCHA - DLA ZDROWIA Kiełki rzeżuchy są nie tylko smaczne, ale również i bardzo zdrowe. Każdy przestrzegający zasad właściwego odżywiania powinien włączyć rzeżuchę do swojego codziennego menu. Jej kiełki zawierają sporo witaminy C, witamin z grupy B, beta karotenu, są również źródłem składników mineralnych – siarki, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, chromu oraz jodu. Walory lecznicze rzeżuchy doceniono wiele lat temu. Medycyna ludowa wykorzystywała ją jako lek na pasożyty jelit, a także owrzodzenia skóry. Korzystano z niej również w celu pobudzenia trawienia i apetytu. Osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy, powinny spożywać kiełki rzeżuchy, gdyż jest ona bogata w jod. Również chorzy na cukrzycę, osoby borykające się z trądzikiem czy nietolerujące glukozy, powinny po nią sięgać. Ze względu na działanie moczopędnie jedzenie kiełków rzeżuchy jest także wskazane przy chorobach nerek. Rzeżucha zawiera duże ilości siarki, która odgrywa ważną rolę w budowaniu struktury włosa. Pamiętajmy jednak, że spożywanie rzeżuchy w nadmiernej ilości może powodować stan zapalny pęcherza. Jeśli chcemy zachować zdrowy umiar, powinniśmy się zadowolić kilkoma łyżeczkami rzeżuchy na dobę. Kiełki rzeżuchy mają charakterystyczny pikantny i ostry smak. Dzięki niemu może być dodawana do wielu potraw. Surowe kiełki można spożywać na kanapkach, z twarożkiem, pomidorami i innymi ziołami. Można je z powodzeniem dodawać do potraw z jaj, ryb oraz mięsa (zwłaszcza cielęciny i drobiu). Każdy z wielbicieli rzeżuchy może spróbować przygotować własne masełko rzeżuchowe. Wystarczy zmiksować 50 g masła z 2-3 łyżkami kiełków rzeżuchy oraz szczyptą soli i mamy gotowe aromatyczne smarowidło do kanapek. Rzeżuchę zwyczajowo sieje się w marcu i kwietniu. Jednak z powodzeniem możemy ją hodować na naszym parapecie przez cały rok. Aby cieszyć się niezwykłym smakiem rzeżuchy wystarczy szklane naczynie, które wykładamy dobrze nawilżoną ligniną lub gazą. Naczynie wypełniamy nasionami rzeżuchy, następnie przykrywamy cienką folią i pozostawiamy w ciepłym, jasnym miejscu. Po dwóch dniach, gdy nasiona skiełkują, zdejmujemy folię i pozostawiamy je na kolejne 5-6 dni. Po tym czasie nasze kiełki są gotowe do spożycia. Przez cały czas hodowli należy dbać, by podłoże, na którym rośnie nasza rzeżucha było wilgotne. |
Danusia![]() |
Dodany:06-01-2012 22:42 TRAN DOBRY NA WSZYSTKO Co to takiego? Tran to ciekły tłuszcz otrzymywany ze świeżej wątroby ryb z rodziny dorszowatych. Posiada charakterystyczną woń i smak. W tranie zawarte są duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, a szczególnie wyjątkowo wartościowych kwasów omega-3, omega-6 i witamin (głównie A i D). W mniejszych ilościach występuje witamina E. W latach 60. i 70. XX wieku w ramach profilaktyki zdrowotnej tran był obligatoryjnie podawany dzieciom w przedszkolach. Celem było uzupełnienie ubogiej w latach powojennych diety najmłodszych. Dzisiaj stosuje się go jako suplement diety bądź środek leczniczy w postaci żelatynowych kapsułek, co ułatwia jego spożycie. ![]() Tran stosowany jest jako suplement diety w awitaminozach A i D a także przy krzywicy, ponieważ pobudza procesy regeneracji wszystkich tkanek - w tym chrzęstnej i nabłonkowej. Wzmacnia zęby, poprawia wzrok i jest niezastąpiony w okresie wytężonej pracy umysłowej i fizycznej. Jak również zbawienny w porze jesiennej, gdy odporność na ataki chorobotwórczych bakterii i wirusów ulega zmniejszeniu. Za działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne odpowiadają nienasycone kwasy tłuszczowe, a szczególnie wyjątkowo wartościowe kwasy omega-3. To właśnie one mają pomagają przy wadliwej funkcji naczyń krwionośnych. Są więc niezbędne przy schorzeniach kardiologicznych. Oczywiście kwasy omega-3 znajdują się nie tylko w tranie - w naturze bogatą zawartość kwasu , można oczywiście znaleźć w rybach, np. w sardynkach czy łososiach. Jednak wiedza, że „ryba wpływa na wszystko" „nie wpływa na wzrost ich spożycia”. Tran ma zbawiennie działanie nie tylko na układ sercowo-naczyniowy, lecz pomaga również w problemach z nadwagą i cholesterolem. Najlepszym przykładem skuteczności tranowo - rybnej diety są Eskimosi. Badania przeprowadzone wśród nich dowiodły, że mimo jedzenia ogromnych ilości tłuszczów zwierzęcych i prawie żadnych warzyw czy owoców Eskimosi nie chorują na miażdżycę, udary mózgu czy zawały serca - właśnie dzięki tranowi. Co więcej, obniża on także poziom cholesterolu, ciśnienie krwi, łagodzi objawy astmy i łuszczycy, a także zapobiega osteoporozie. Nadal jest on niezastąpionym lekiem dla dzieci. Brytyjscy naukowcy udowodnili, że tran podawany dzieciom - trzy razy dziennie po jednej kapsułce - znacznie poprawia ich zdolności umysłowe, koncentrację, a nawet uwaga: zachowanie! Dzieci, którym podawano tran, już po trzech miesiącach nie tylko zaczęły dostawać znacznie lepsze stopnie, ale i stały się grzeczniejsze w domu i szkole! Czasy zmuszania się do tolerancji tłusto-rybnego smaku pod postacią płynu już minęły a tran jako suplement diety występuje także w postaci tabletek, co zdecydowanie ułatwia wszystkim niechętnym tranowi odpowiednią i systematyczną pielęgnację organizmu od wewnątrz. |
Danusia![]() |
Dodany:06-01-2012 22:44 RODZAJE WĘGLOWODANÓW
Węglowodany, występujące w pożywieniu człowieka, z punktu widzenia chemicznego można podzielić na cukry proste i złożone.
![]() |
Danusia![]() |
Dodany:06-01-2012 22:52 SMACZNA DIETA DLA MOCNYCH KOSCI Odpowiednio zbilansowana dieta, to najskuteczniejsza broń w walce o mocne, zdrowe kości. Naszym sprzymierzeńcem w zapobieganiu osteoporozie jest zarówno spożywanie produktów bogatych w pełnowartościowe białko i wapń jak i unikanie szkodliwych pokarmów oraz używek Od momentu narodzin do mniej więcej trzydziestego roku życia nasze kości rosną na długość i grubość, nasączając się wapniem, ich najważniejszym zaraz po białku składnikiem. Jeśli w tym czasie nie pijemy mleka i stosujemy nieprzemyślane diety albo głodówki, nasza masa kostna jest bardzo słaba i mamy już pierwsze zadatki na osteoporozę. Dlatego, jak mówi dr Kraft z Kliniki Leczenia Chorób Kręgosłupa Vertebralia - o wysoki poziom wapnia w diecie trzeba dbać szczególnie przed trzydziestką, bo to on buduje masę kości i nadaje im wytrzymałość. ![]()
|
Danusia![]() |
Dodany:06-01-2012 23:00 DUZE SNIADANIE NIE POMAGA SCHUDNAC Do tej pory eksperci byli zgodni – na śniadanie można zjeść więcej niż na inne posiłki. Według najnowszych doniesień okazuje się, że duże śniadanie nie są strażnikami szczupłej sylwetki ![]() |
Danusia![]() |
Dodany:06-01-2012 23:22 NALESNIKI AMERYKANSKIE ![]() |
Danusia![]() |
Dodany:06-01-2012 23:28 ![]() |
Danusia![]() |
Dodany:06-01-2012 23:31 CIASTO POMARANCZOWE ![]() Bez mąki, a więc nie utuczy ani pociechy, ani was. Polecane szczególnie osobom, które lubią wilgotne ciasta. Spróbujcie. Musicie mieć: 2 pomarańcze, gotowane w całości przez dwie godziny 6 jajek 250 g cukru pudru 1 łyżeczkę olejku pomarańczowego 300 g zmielonych migdałów 1 łyżeczkę proszku do pieczenia Piekarnik rozgrzać do 160–180˚C. Zmiksować ostudzone, ugotowane pomarańcze. Ubić 6 żółtek z cukrem pudrem i olejkiem pomarańczowym. Połączyć z owocami, dodać migdały i łyżeczkę proszku do pieczenia. Ubić na sztywną pianę białka jajek i dodać do masy. Piec przez godzinę. Można udekorować konfiturami, świeżymi owocami i listkami mięty albo na wierzchu rozsmarować pyszny krem własnej roboty i własnego pomysłu. |
Danusia![]() |
Dodany:06-01-2012 23:44 ![]() |
Danusia![]() |
Dodany:06-01-2012 23:49 ![]() - 4 szparagi (zielone lub białe) - 60 g masła - 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki - sól - cukier Szparagi płuczemy, obieramy łodygi nie naruszając główek i odcinamy zdrewniały koniec łodyg. Wiążemy nitką w pęczki (lub zblanszowanym porem). Pionowo, główkami do góry wkładamy je do wrzątku (może być specjalny garnek do gotowania szparagów) solimy, słodzimy 1 łyżeczką cukru, dodając trochę masła. Zielone szparagi gotujemy 15 minut, białe ok. 25 minut pod przykryciem. Masło rozpuszczamy na patelni. Ugotowane szparagi delikatnie wyjmujemy z garnka, osączamy, rozkładamy na półmisku, polewamy masłem i posypujemy natką (można posypać startym parmezanem). Szparagi można też polać tartą bułką przesmażoną na maśle lub sosem serowym. SOS SEROWY: - 100 g. sera miękkiego pleśniowego - ¼ l. śmietany 22% lub 30%(do sosów) - ¼ l. mleka - 3 łyżki białego wina - 30 g. masła - 1 łyżeczka mąki - sól, pieprz Do rondelka wrzucamy masło. Czekamy aż nabierze złocistego koloru. Dolewamy wino, mleko. Dodajemy sól i pieprz. Odstawiamy na bok. Mąkę rozdrabniamy z niewielką ilością zimnej wody do uzyskania jednolitej masy. Następnie dolewamy masę do rondelka, cały czas mieszając. Na końcu dodajemy ser i śmietanę. Wszystko blendujemy. |
Danusia![]() |
Dodany:06-01-2012 23:56 ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKOW I TOPIONEGO SERA Składniki potrzebne do przygotowania przepisu: 1 kg ziemniaków 2 topione serki 1/2 szklanka mleka ½ szklanki śmietany 30% 200g sera żółtego 1 łyżka masła do smarowania naczynia gałka muszkatołowa pieprz sól 1 czerwona papryka 1 średnia cebula 1 łyżka świeżego koperku ![]() |
Danusia![]() |
Dodany:07-01-2012 00:00 Omlet twarożkowy z owocamiDziś pokażę Wam jak przygotować Omlet twarożkowy z owocami. Przygotujcie następujące składniki: - 12 dkg serka homogenizowanego - 10 dkg mąki - 2 jajka - 3 dkg cukru - 250 ml mleka - 5 dkg masła do smażenia - 1 łyżka oleju do smażenia - cukier puder do posypania - 0,5 dkg cukru wanilinowego - szczypta soli - miseczka pokrojonych letnich owoców (maliny, jagody, morele)![]() |
Danusia![]() |
Dodany:07-01-2012 00:04 Bruschetta z pomidorami![]() Składniki potrzebne do przygotowania: 2 ciabatki (najlepiej czerstwe lub inne czerstwe pieczywo), 2 duże pomidory, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, świeża bazylia, krojona w paseczki sól, pieprz Oliwa z oliwek extra vergine Więc zaczynamy przygotowanie! Najpierw obieramy czosnek. Jeden ząbek drobno pokroić, drugi przekroić na pół. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórę i siekamy miąższ. Mieszamy go z pokrojonym czosnkiem i rozdrobnioną bazylią. Pieczywo dzielimy na kromki i podgrzej na patelni z oliwą, aż staną się chrupiące. Gorące pieczywo smarujemy po powierzchni przekrojonym ząbkiem czosnku i skrapiamy obficie oliwą. Nakładamy pomidory i posypujemy solą i pieprzem. ![]() |
Danusia![]() |
Dodany:07-01-2012 00:09 Gotowane warzywa /wszystko świeże/![]() ![]() |
Profil Załóż Darmowe konto Zapomniałem hasła Aktywności znajomych Konkursy Edytuj profil
Tapety Dodaj tapetę Top tapety Ranking tapet Moje ulubione tapety Ranking dodane tapety
Użytkownicy Ranking użytkowników Forum Ostatnie komentarze Rangi użytkowników Blog tapeciarni
Pomoc Jak umieścić tapetę na pulpicie? Regulamin Kontakt FAQ Zasady Tapeciarnia.pl
Dodatki Program TapeciarniA Widget na bloga Co to jest widget? Polityka ciasteczek/prywatności