Truskawka, poziomka ananasowa (Fragaria x grandiflora), bylina z rodzaju poziomka, powstała w połowie XVIII w. ze skrzyżowania pochodzącej z Wirginii poziomki wirginijskiej (Fragaria virginiana) z południowoamerykańską poziomka chilijską (Fragaria chiloensis).
Trwałymi częściami rośliny są, składający się z licznych cienkich korzeni system korzeniowy i krótki pęd nadziemny. Liście, przeważnie trójlistkowe na owłosionych ogonkach liściowych, kwiatostany typu wierzchotki, kwiaty przeważnie obupłciowe o białych lub kremowych płatkach. Obecnie truskawki są powszechnie uprawiane w strefie klimatu umiarkowanego dla smacznych i odżywczych owoców. Polska jest jednym z największych producentów tych owoców na świecie. Botanicznie owoce które jadamy nie są owocem lecz mięsistym rozrośniętym dnem kwiatowym zawierającym na powierzchni wiele małych suchych owocków o budowie niełupki.
Truskawki doskonale nadają się na mrożonki, dżemy i konfitury. Istnieje ponad dwa tysiące odmian dostosowanych do warunków glebowych i klimatycznych, odmian deserowych lub do przetwórstwa. Istnieją również odmiany powtarzające, dające plon wiosną i jesienią. Owoce truskawek z upraw pochodzących z chłodniejszych rejonów strefy klimatu umiarkowanego są bardziej aromatyczne i smaczniejsze niż owoce z obszarów ciepłych, np. południowej Europy. Truskawki zawierają dużo witamin i minerałów oraz pektyny - rozpuszalny w wodzie błonnik, obniżający poziom cholesterolu i neutralizujący substancje toksyczne. Posiadają, podobnie jak czosnek lub cebula bakteriobójcze substancje, fitocyny. Ich zasadotwórcze i moczopędne właściwości decydują o zalecaniu ich spożywania w dietach dla reumatyków, artretyków, cukrzyków oraz osób z niewydolnością nerek i wątroby.
100 gramów truskawek zawiera: 0,6 gramów białka, 6,2 grama węglowodanów, 2,2 grama błonnika, 160 miligramów potasu, 23 miligramy fosforu, 22 miligramy wapnia, 12 miligramów magnezu, 2 miligramy sodu, 0,7 miligrama żelaza, 0,1 miligrama cynku, mangan, 30 mikrogramów witaminy A, 0,02 miligrama witaminy B1, 0,03 miligrama witaminy B2, 0,4 miligrama witaminy B3 (PP), 0,06 miligrama witaminy B6, 60 miligramów witaminy C, 0,2 miligrama witaminy E, 20 mikrogramów kwasu foliowego.
27-01-2012 19:11
Odpowiedz