Ostatni wpis: 19 minut temu

kontusz50 Dodałem zdjęcie do albumu [link]

basikp Mój nowy komentarz do tapety [link]

ALDONA789 Mój nowy komentarz do Tapety na telefon [link]

Malgosia16 Dodałem zdjęcie do albumu [link]

Ewa15 Wygrałem 50 punktów w konkursie W samo południe

Dorodne, Truskawki, Zielone, Listki

Dorodne, Truskawki, Zielone, Listki
X Wybierz kategorie dla nastepnej i poprzedniej tapety:

WszystkiePrzyrodaOwoceTruskawka
Kategorie
SMACZNE I ZDROWE:)
Komentarz dodał: Danusia
na Twój pulpit:

Rozdzielczość1920x1536

Format5:4

Rozmiar368 KB


Tapeta opublikowana przez
Data dodania tapety09-07-2011 15:22




Valdis52Valdis52
Dobre są świeże wygrzane słońcem prosto z krzaka. Potem robią się kwaskowate.
01-05-2012 00:55
Odpowiedz
DanusiaDanusia
WITAMINKI WLADECZKU
01-05-2012 00:52
Odpowiedz
DanusiaDanusia
SMACZNE I ZDROWE:)
18-02-2012 06:25
Odpowiedz
Kojot1983Kojot1983
Truskawka, poziomka ananasowa (Fragaria x grandiflora), bylina z rodzaju poziomka, powstała w połowie XVIII w. ze skrzyżowania pochodzącej z Wirginii poziomki wirginijskiej (Fragaria virginiana) z południowoamerykańską poziomka chilijską (Fragaria chiloensis). Trwałymi częściami rośliny są, składający się z licznych cienkich korzeni system korzeniowy i krótki pęd nadziemny. Liście, przeważnie trójlistkowe na owłosionych ogonkach liściowych, kwiatostany typu wierzchotki, kwiaty przeważnie obupłciowe o białych lub kremowych płatkach. Obecnie truskawki są powszechnie uprawiane w strefie klimatu umiarkowanego dla smacznych i odżywczych owoców. Polska jest jednym z największych producentów tych owoców na świecie. Botanicznie owoce które jadamy nie są owocem lecz mięsistym rozrośniętym dnem kwiatowym zawierającym na powierzchni wiele małych suchych owocków o budowie niełupki. Truskawki doskonale nadają się na mrożonki, dżemy i konfitury. Istnieje ponad dwa tysiące odmian dostosowanych do warunków glebowych i klimatycznych, odmian deserowych lub do przetwórstwa. Istnieją również odmiany powtarzające, dające plon wiosną i jesienią. Owoce truskawek z upraw pochodzących z chłodniejszych rejonów strefy klimatu umiarkowanego są bardziej aromatyczne i smaczniejsze niż owoce z obszarów ciepłych, np. południowej Europy. Truskawki zawierają dużo witamin i minerałów oraz pektyny - rozpuszalny w wodzie błonnik, obniżający poziom cholesterolu i neutralizujący substancje toksyczne. Posiadają, podobnie jak czosnek lub cebula bakteriobójcze substancje, fitocyny. Ich zasadotwórcze i moczopędne właściwości decydują o zalecaniu ich spożywania w dietach dla reumatyków, artretyków, cukrzyków oraz osób z niewydolnością nerek i wątroby. 100 gramów truskawek zawiera: 0,6 gramów białka, 6,2 grama węglowodanów, 2,2 grama błonnika, 160 miligramów potasu, 23 miligramy fosforu, 22 miligramy wapnia, 12 miligramów magnezu, 2 miligramy sodu, 0,7 miligrama żelaza, 0,1 miligrama cynku, mangan, 30 mikrogramów witaminy A, 0,02 miligrama witaminy B1, 0,03 miligrama witaminy B2, 0,4 miligrama witaminy B3 (PP), 0,06 miligrama witaminy B6, 60 miligramów witaminy C, 0,2 miligrama witaminy E, 20 mikrogramów kwasu foliowego.
27-01-2012 19:11
Odpowiedz
giordanigiordani
pychota truchawy 10
22-07-2011 18:48
Odpowiedz
kapiszonkakapiszonka
mniam mniuście i bez kalori
19-07-2011 17:33
Odpowiedz

"W życiu trzeba czasem zaryzykować, bo jak się stoi w miejscu, to można stracić wszystko." - Kaja Kowalewska Oddaj swój głos...
Czasami złe chwile w naszym życiu dobrze się kończą, gdy otaczają nas wartościowi ludzie.

Włącz

0.0091 sekundy, Godzina: 16:52:11, MEM:713.62 KB